T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BOLU / MENGEN - Aşcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

TARİHÇE


Okulumuz, 1981 yılında ilki yapılan, Mengen Aşçılar ve Turizm Festivalinde aşçılar tarafından açılan "Aşçılık Okulu İstiyoruz" pankartıyla filizlenen fikirlerin hayata geçirilmesi çabaları ve dönemin Bolu Valisi Adnan DARENDELİLER´in katkıları ile il özel idaresi tarafından 1982 yılında temeli atılmış 1985 yılında eğitim öğretime başlamıştır.             

Okulun giderlerinin tamamı Kaymakam Ali Cafer AKYÜZ, çalışma arkadaşları, Mengenli aşçılarımız ve dönemin Bolu Valisi Sayın Adnan DARENDELİLER´in çabaları ile Bolu il özel idaresi tarafından karşılanmıştır.  Bina yapımına başta Aydın Yılmaz Usta olmak üzere Mengenli aşçılarımızın tamamı maddi ve manevi destek olmuşlardır.             

Okulumuz, 25 Ekim 1985 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı olarak,  Mengen Aşçılık Meslek Lisesi ismiyle eğitim-öğretime açılmıştır. Okulumuzun açılışına o dönemim Milli Eğitim Bakanı Metin EMİROĞLU, ilçemizden yetişen Devlet Bakanı Kazım OKSAY, Bolu Valisi Gökhan AYDINER, milletvekilleri, Kaymakamımız Süleyman KAHRAMAN, Belediye Başkanımız Erhan GÜRSOY, siyasiler, daire amirleri, Mengen Aşçılık ve Turizm Derneği üyeleri, öğrenci velileri ve sevinçli bir halk grubu katılmıştı.  Çevre ilçelerden de yoğun katılımın olduğu açılışımız, ilçemiz için milli bayram  havasında bir gün yaşanmasına sebep olmuştur. Aşçılık okulumuz festivallerimizin ilçemize kazandırdığı mesleki okul olarak 36 öğrenci ile eğitime başlamış ve 1992 yılında da 13 kişilik ilk mezunlarını  vermiştir.       

17 Ağustos 1999 Marmara depremi, 12 Kasım 1999 Düzce depremi ve 14 Şubat 2000 Mengen depremlerinde okulumuz orta derecede hasar görmüştür. 14 Şubat 2000 depreminden sonra okulumuz eğitim yapılamayacak hale geldiği için Mengen İlköğretim Okulu ve Mengen Çok Programlı Lisesinde 2 yıl süre ile zor şartlarda eğitim öğretime devam edilmiştir.              

Okulumuzun deprem sonrası onarımı Bolu Valisi Sayın Mehmet Ali TÜRKER´in büyük katkılarıyla Toplam Kalite Yönetimi anlayışı çerçevesinde yapılmış ve bugün itibariyle ana bina, eklentileri ve donanımı ile Bolu ve çevresinde örnek okul durumuna gelmiştir.              

Okulumuzun ismi, 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığı´nın okullarda isim birliğine gitmesi nedeniyle Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri kapsamına alınmıştır. Ancak, Türkiye´nin tek aşçılık lisesi olması sebebiyle isminin başına "Aşçılar" ifadesi eklenerek Mengen Aşçılar Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir.            

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.02.2013 - Güncelleme: 07.07.2021 16:35 - Görüntülenme: 13096
  Beğen | 5  kişi beğendi